Begin dit jaar waren we met zo’n 150 medewerkers van de vier ggz-instellingen bij elkaar bij Dimence Groep in Deventer. Nu negen maanden later zijn we bij elkaar met 200 mensen online, ieder achter zijn of haar eigen laptop. De wereld is in die afgelopen tijd veranderd en de titel ‘Back to the future’ krijgt bijna een symbolische waarde. We streamen dan ook vandaag vanuit Eindhoven bij GGzE.

Joep Verbugt, gastheer en raad van bestuur GGzE, opent de bijeenkomst. We starten met een filmpje waar medewerkers vertellen wat de meerwaarde is om samen te werken in Volante. Waar hebben ze zich de afgelopen tijd over gebogen, wat is de meerwaarde eigenlijk van Volante? Zie hier een kort filmpje waar het enthousiasme van afspat.

Het programma begint met een innovatiecarroussel

  • Lisette Rops, psychiater, manager team Bipolair & LichtCafé​ bij GGzE, vertelt over de werking van lichttherapie. Interessante informatie over onze biologische klok. Hoe hou je die in balans met licht en wat is het effect van lichttherapie? Zie hier haar presentatie.
  • Florence Nightingale challenge. Els van Heeteren, verpleegkundig specialist GGzE en voorzitter van verpleegkundige staf vertelt hoe ze in Eindhoven deze challenge hebben opgepakt. “Ben trots op je vak en bouw dat uit!” Zie hier haar presentatie. Er is een mooi boekje gemaakt met persoonlijke verhalen van ‘’vakvrouwen’’ en ‘’vakheren’’, zoals Els ze respectvol noemt.
  • Midden in de eerste coronagolf liepen aanmeldingen terug terwijl mentale problematiek zeker aan het toenemen was. Eindhoven stelde zich de vraag: kunnen we de samenleving op de een of andere manier iets meegeven om deze tijd te doorstaan? Hoe geven we mentale kracht? Kim Verhoef, GZ-psycholoog en senior onderzoeker, vertelt hoe ze in Eindhoven dat hebben aangepakt. In haar presentatie gaat ze in op Mentale Kracht 040 een digitaal platform.
  • Bas van Oosterhout, klinisch psycholoog, psychotherapeut en directeur behandeling bij GGzE gaat in op universele behoeftes. Bas start zijn presentatie door even terug te denken na 20 januari toen we dichtbij elkaar konden zitten en we onder de indruk waren van een presentatie van Lucien van Engelen over wat ons in de toekomst staat te wachten m.b.t. digitalisering in de zorg. Bas: “zo zie je maar hoe tijden snel veranderen …” n.b. Helaas viel tijdens het streamen viel de verbinding weg en konden we Bas alleen nog horen. Dat deed hij trouwens geweldig (was eigenlijk een moderne podcast) waarvoor complimenten! Gelukkig kunnen we wel terugkijken naar zijn presentatie. Zie hier ook de verzamelde Mentimeter-tips voor Volante collega’s.

Na de pauze zoomen we in op innovatie in de ggz
Floortje Scheepers, psychiater, hoogleraar innovatie in de ggz, hoofd afdeling psychiatrie bij het UMCU en lid kwaliteitsraad Zorginstituut Nederland, neemt ons mee in de nieuwe ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg. Ze vertelt over de toekomst van de psychiatrie en hoe we het kunnen vormgeven. “There is nothing permanent, except change …”.

Lezingen terugkijken
Via onderstaande linkjes kunt u de opnames van de lezingen terugkijken.
Lisette Rops – Lichtcafé​
Els van Heeteren – Florence Nightingale challenge
Kim Verhoef – Mentale Kracht 040
Bas van Oosterhout – Universele behoeften
Floortje Scheepers – Innovatie in de ggz

Heeft u een vraag aan een van de sprekers? Stuur een mail aan info@volante.nl

 

 

Pin It on Pinterest