Herdiagnostiek, focus houden, afronden van behandeling, en het betrekken van het sociaal netwerk. Dat waren de thema’s van de volante-webinar op vrijdag 8 oktober door GGZ NHN. Onder voorzitterschap van Annet Nugter, hoofd onderzoek bij GGZ NHN, en met als uitgangspunt de titel ‘ zinvolle interventies zijn eindige interventies’ , hielden Julia Doets, Marijke van Putten en Marjolein van Dijk van GGZ NHN drie prachtig op elkaar aansluitende presentaties. Zij spraken over hoe moeilijk het is om bij complexe cliënten focus te houden op de diagnostiek en op de daarop aansluitende behandelinzet, zowel bij opgenomen cliënten als bij cliënten in ambulante behandeling. De drie psychiaters Selene Veerman (GGZ NHN), Marlies Snelleman (Lentis) en Josephine Lenssen (Dimence) gaven reacties vanuit hun eigen ervaringen. Dit maakte het met de vragen in de chats tot een levendig geheel. Aan de orde kwamen het belang van herdiagnostiek in brede zin -dus niet alleen classificatie- naast het gebruik van de ROM en andere hulpmiddelen zoals de ICF om goede beslissingen te nemen over voortzetting, en over de vraag of dat dan binnen of buiten buiten de ggz moet plaatsvinden. De wenselijkheid van het betrekken van het sociale netwerk in brede zin bij evaluaties en ontslag en van het het ontwikkelen van een methodiek voor een zorgvuldige transitie naar huis kwamen daarnaast in een afsluitende discussie aan de orde.

Een uitgebreide omschrijving van het webinar en de verschillende presentaties vind je hier.

Wil je het webinar terugkijken? Bekijk het hier. Je kunt via de hoofdstukken de afzonderlijke presentaties bekijken.

 

Pin It on Pinterest