Op 28 oktober 2021 vond de zesde Volantedag plaats. Deelnemers konden deze online of live bijwonen. De live-bezoekers werden welkom geheten op het prachtige Landgoed Willibrordus van GGZ Noord-Holland-Noord in Heiloo. Jos Brinkmann, Raad van Bestuur GGZ NHN, blikte terug op vier jaar Volante. Destijds ontstaan omdat Lentis, GGZ NHN, GGzE en Dimence Groep een kwaliteitsorganisatie voor de GGZ wilden neerzetten. Deze ambitie resulteerde in Volante. Gaandeweg werd duidelijk dat het naast betekenisvolle uitkomsten en resultaten veel meer ging om processen, waarom doen we dingen op een bepaalde manier en wat leveren ze op?

Het thema van deze Volante dag: de kwaliteit van netwerken. Albert Blom, psychiater-directeur GGZ NHN en lid van de Volante groep Acute psychiatrie, gaf aan wat Volante tot nog toe heeft opgeleverd wat betreft acute psychiatrie. Vooral het bij elkaar in de keuken kijken levert mooie inzichten op.

De volgende spreker, Roxanne Verminnen, vertelde over de geleerde lessen in de Santeon, een samenwerking tussen zeven topklinische ziekenhuizen. De ziekenhuizen werken met verbetercycli voor verschillende behandelingen. Roxannes tip was om focus aan te brengen. Ga je samenwerken dan wil je dat uit enthousiasme op heel veel terreinen doen. En dat werkt juist niet. Een andere tip: betrek patienten zoveel mogelijk bij onderdelen waarop je wil samenwerken. Het doel van de samenwerking is uiteindelijk dat hij of zij er voordeel van heeft.

Wilfrid Opheij van Common Eye was de laatste spreker van deze Volante dag. ‘Samenwerken vergt moed omdat je een deel van je autonomie moet opgeven en ervan uit moet gaan dat datgene wat je opgeeft van waarde is voor jezelf én je samenwerkingspartners’, zegt Wilfred. Het helpt dus als je een gezamenlijke ambitie hebt en oog hebt voor elkaars belangen. Heb je dit allemaal geregeld, dan is dat nog geen reden voor succes. Bovenal moet je bouwen aan vertrouwen, toonde Wilfreds presentatie aan.

De sprekers gaven allen goede feedback en tips waar de Volante partners mee verder kunnen. Om zo de kwaliteit van netwerken te verhogen.

In de middag waren diverse workshops die live en online te volgen waren.

Het was heel goed om elkaar weer live te ontmoeten.

 

Bekijk hier het plenaire deel van de Volantedag bij GGZ NHN terug

Download hier de presentaties van het plenaire programma
Opening Volantedag door Jos Brinkmann
Waardegedreven zorg binnen de Acute Psychiatrie 
Geleerde lessen in de Santeon samenwerking door Roxanne Vernimmen
De kwaliteit van netwerksamenwerking door Wilfrid Opheij

Download hier de presentaties van de workshops
Workshop projectgroep autisme ‘Ik ben Frank – afscheid van een classificatie’
Workshop Lean en Leren door Suzanne Schouten en Els Radstaat

Bekijk hier de online workshops terug
De digitale herstelacademie door Rene Wubs
The social climate and mental health systems door Gary Belkin

 

Pin It on Pinterest