UMC Utrecht is de nieuwe kennispartner van Volante! We bundelen de krachten met de afdeling Psychiatrie om belangrijke thema’s in de ggz – waaronder innovatie en transdiagnostisch werken – verder te brengen. De samenwerking werd op 11 maart 2024 officieel. Rian Busstra, voorzitter Volante en bestuurder van Dimence Groep, en Floortje Scheepers, hoogleraar Innovatie in de ggz van UMC Utrecht, begroeven samen een tijdcapsule met daarin hun dromen voor de toekomst.

Deze dromen zijn gebaseerd op de gezamenlijke ambities die Volante en UMC Utrecht bij elkaar brachten. Floortje houdt zich bezig met verschillende innovatieprojecten, waarmee ze de ggz hoopt te transformeren naar een organisatie waarin kennis en kunde gedeeld worden en behandeldoelen gezien worden als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Een doel dat mooi aansluit op de visie van Volante.

Rian Busstra ziet de samenwerking dan ook vol vertrouwen tegemoet: “Dit is meer dan een samenwerking; het is een belangrijke stap naar een toekomst waarin grenzen worden verlegd en nieuwe mogelijkheden worden ontdekt en verder ontwikkeld. Samen zullen we leren, innoveren en groeien, met als einddoel een wereld waarin elke individuele zorgvrager de zorg en ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft. Het is fijn dat het UMC Utrecht onze kennispartner wordt. Zo kunnen we veel van elkaar leren en daarmee innovatie in de ggz verder brengen.’’

Floortje schepers deelt haar enthousiasme over de samenwerking: ‘’Net als Volante hebben wij een holistische kijk op mensen met psychische problemen, ontwikkelen we innovatieve strategieën en oplossingen om herstel te ondersteunen en vinden we samenwerking – met maatschappelijke partners/andere partijen – heel belangrijk.’’

Focus op transdiagnostisch werken, innovatie en andere taal

Volante en UMC Utrecht zullen op de thema’s transdiagnostisch werken, innovatie en nieuwe taal intensief samenwerken. Om te verkennen hoe we handen en voeten kunnen geven aan deze thema’s, zijn er drie gelijknamige projectgroepen gestart. Maar ook binnen de andere thema’s waarop projectgroepen van Volante al zes jaar samenwerken, zoals angst & depressie en acute psychiatrie, zien we mogelijkheden om elkaar te versterken.

We kijken ernaar uit om van elkaar te leren en samen onze ambities te realiseren. Als we over vijf jaar de tijdscapsule weer opgraven, verwachten we dat sommige dromen al zijn uitgegroeid tot mooie mijlpalen! Zo komen we steeds dichterbij het doel waarvoor Volante is ontstaan: een wereld waarin elke zorgvrager de zorg en ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft.

 

Pin It on Pinterest