HIC’s die bij elkaar in de keuken kijken: het komt niet vaak voor. Dat maakt de Volante-meewerkdagen extra waardevol. Samen leren en verbeteren doen we binnen Volante niet alleen door naar elkaar te luisteren en cijfers te vergelijken, maar ook door overeenkomsten en verschillen zelf te ervaren. Enthousiaste medewerkers van drie Volante-HIC’s schreven zich in voor de uitwisseling. Tymo en Mart, verpleegkundigen bij de Dimence Groep, reisden van Almelo naar Heiloo om zich aan te sluiten bij een van de drie HIC’s van GGZ-Noord-Holland-Noord. Zij wisselden van plek met verpleegkundige Romy en agoog Inge.

Waar de werkbezoeken voorgaande jaren online plaatsvonden, konden de HIC-medewerkers van GGzE, Dimence Groep en GGZ Noord-Holland-Noord zich in 2024 aanmelden voor een fysieke uitwisseling. Daar was veel animo voor. Mart Westerink en Tymo Schär keken uit naar hun leerzame dagen op 27 en 28 mei in Heiloo. ‘’We vinden het heel leuk om eens bij een andere instelling te zijn. Het is erg waardevol om overeenkomsten en verschillen te zien.’’, vertelde Mart.

De HIC van GGZ Noord-Holland-Noord is sinds de jaren ’70 gevestigd op Landgoed Willibrordus: een bijzondere wijk, omgeven door groen. Naast geestelijke gezondheidszorg wordt er ook huisartsenzorg, fysiotherapie en tandzorg verleend en is er ruimte voor sport en cultuur.

Het motto van GGZ Noord-Holland-Noord luidt al decennialang: ‘beter worden doe je thuis’. Als herstel in de thuisomgeving niet meer lukt, vormt een klinische opname bij de HIC een intermezzo in de ambulante behandeling. En omdat een helende omgeving bijdraagt aan het herstel, krijgt de kliniek binnenkort een nieuwe plek op het landgoed.

Nieuwe inzichten op een andere afdeling

Bij aankomst werden de Dimence-collega’s direct onderdeel van het team. Ze sloten aan bij het ochtendrapport, de dagelijkse begeleiding en overdracht. Door actief mee te draaien, kregen ze een goed beeld van hoe het er reilt en zeilt.

Tijdens de eerste stappen door de wandelgangen werden de eerste vergelijkingen al gedeeld. Van het medicatiebeheer en opnamebeleid tot de teamsamenstelling en dagelijkse activiteiten. Dimence heeft bijvoorbeeld een gymzaal waar verschillende sporten worden beoefend. En de knutselruimte van GGZ Noord-Holland-Noord is voor cliënten een fijne plek om hun creativiteit de vrije loop te laten. Bij Dimence wordt er ’s avonds gekookt door een keukenbrigade. Het team van GGZ Noord-Holland-Noord verzorgt zelf de maaltijd, waarbij cliënten eventueel kunnen helpen.

De opnamekliniek in Heiloo is onderverdeeld in een Intensive care en High Care, in Almelo is er ook nog een Medium care. Ook de verschillen met betrekking tot de indeling van het pand vonden de meewerkers interessant om te zien. Zo vertelt Romy Min, verpleegkundige bij GGZ Noord-Holland-Noord: ‘’Ik vind het erg fijn dat het pand in Heiloo zo huiselijk is. Maar aangezien we gaan verhuizen, was ik benieuwd hoe ze in Almelo werken binnen een gloednieuwe kliniek. En of het moderne pand zo zijn voordelen heeft. ’’

Andersom waren de verpleegkundigen van Dimence benieuwd naar het landgoed in Heiloo: een heel andere omgeving dan de stad waar hun werkplek is gevestigd. Ze kregen een rondleiding langs alle medische faciliteiten op steenworp afstand en het centrum voor werk en ontwikkeling, met onder andere een plantenkwekerij, café en houtbewerkingswinkel.

Onderdeel van een open samenwerkingsverband

De meewerkdagen zijn een initiatief van de Volanteprojectgroep ‘ Acute Psychiatrie’, waarin leden inmiddels zes jaar van en met elkaar leren. Zo hebben de instellingen gezamenlijk een PPP-vragenlijst geïmplementeerd om het dagelijks leren van de teams te versterken. Clientfeedback over verschillende onderwerpen – zoals veiligheid, betrekken naasten en een algemeen oordeel over het verblijf – geeft daar de handvatten voor. De uitkomsten worden niet alleen intern, maar ook onderling gedeeld. Een unicum: nog niet eerder werden dergelijke data van drie instellingen landelijk inzichtelijk gemaakt.

In 2024 focust de groep op hun gezamenlijke doel: ‘Het voorkomen van verplichte zorg in het algemeen en insluitingen in het bijzonder.’ Dat streven ze na door best practices te delen, open gesprekken te voeren tijdens overleggen of casuïstiekbesprekingen én zelf ervaringen op te doen tijdens werkbezoeken. De meewerkers waren het unaniem eens: die waren een groot succes!

Pin It on Pinterest