“Loslaten is niet makkelijk, maar geeft ruimte voor nieuwe dingen”
Zes jaar geleden, kort na de start van Volante, sloot Cassandra aan als kwartiermaker. Sindsdien was ze nauw betrokken bij de oprichting en ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen GGzE, Dimence Groep en GGZ Noord-Holland-Noord. Met haar verbindende rol bracht ze Volante verder. Nu kijkt ze uit naar een nieuwe uitdaging.
Toen de Volante-instellingen in 2017 besloten hun krachten te bundelen, lieten ze zich inspireren door de ziekenhuizen van Santeon. De manier waarop zij samenwerken aan betere patiëntzorg, namelijk door uitkomsten te vergelijken en van elkaar te leren, kreeg met Volante ook een plek in de ggz. De thema’s waarop Volante samenwerkt, werden bepaald op een kick-off in maart 2018, drie weken nadat Cassandra aansloot.
‘’Direct een congres organiseren voor verschillende instellingen waar je de weg nog niet kent, is even doorwerken. Maar ook heel leerzaam en leuk. Je wordt gedwongen om je alles snel eigen te maken. En ik leerde zo de deelnemende organisaties en mensen goed kennen.’’, vertelt Cassandra. “Dat Volante nog in de kinderschoenen stond, gaf mij de kans om vanaf het begin iets op te bouwen, mensen samen te brengen en te verbinden op inhoud. Dat is precies wat ik graag doe.’’
Coördineren, ondersteunen en verbinden
Toen de kaders van Volante stonden, pendelde Cassandra tussen de verschillende instellingen om de diagnosegebonden projectgroepen – zoals angst & stemming, acute psychiatrie en autismespectrumstoornissen – op te starten en te enthousiasmeren over de inhoud. En ook de bestuurders nodigden professionals uit om aan te haken. Maar de grootste uitdaging moest nog komen.
‘’Mensen enthousiasmeren en verbinden rondom een gezamenlijk doel is al een uitdaging op zich, maar je wilt ook tot heldere doelen en een ondersteunende structuur komen. Wat willen we samen bereiken? Wat verstaan we onder kwaliteit? Hoe kunnen we die vatten in meetbare indicatoren, zonder appels met peren te vergelijken?” Daar vond de ene projectgroep sneller de antwoorden op dan de ander.
De zoektocht bracht ons tot inzichten waarmee we oorspronkelijk gekozen methodieken bijstelden. De definitie van kwaliteit is door voortschrijdend inzicht veranderd. In de startfase hielden we vast aan de VBHC-methodiek (Value Based Healthcare). Maar complexe (ggz)zorg is niet te vangen in indicatoren. Indicatoren zijn op hun best indicaties: een basis voor een inhoudelijk gesprek. Daarom verschoof de focus van VBHC naar ‘waardegedreven zorg en betekenisvolle uitkomsten’.
Ik ben ervan overtuigd dat de samenwerking op veel vlakken heeft bijgedragen aan een verbetering van de zorg. Dat de instellingen zo open hun kennis en ervaring delen, is heel bijzonder. Binnen de projectgroepen ontstaan er mooie initiatieven. Van een PPP-vragenlijst om meer inzicht te krijgen in belangrijke thema’s voor cliënten en een wetenschappelijk onderzoek onder mensen met autisme tot zogenaamde ‘actief meewerkdagen’, een uitwisseling tussen de acht Volante-HIC’s. Maar ook los van de reeds gevormde projectgroepen, worden er nieuwe samenwerkingen gestart.’’
Drie instellingen, één organisatie
Verbinding maakte van Volante een succes. Cassandra wist professionals duurzaam te betrekken. Zelf was ze vanaf de start minstens zo betrokken, bij de doelen, projecten en mensen. ‘’Toen ik bij Volante begon, was ik vrij recent mijn eigen bedrijf gestart (Bureau Helder, red.). Ik was dus bij beide aan het bouwen, waardoor Volante ook heel eigen voelde, in plaats van een interim opdracht.
Ik vond de samenwerking met de mensen die betrokken waren bij Volante heel prettig. Het is interessant om op inhoud met elkaar te sparren en je bouwt na zoveel jaar toch een band op. Volante voelt als één grote club collega’s.
Die club is inmiddels flink gegroeid. Waar we in 2018 begonnen met drie diagnosegebonden projectgroepen, werken we nu ook samen op onderwerpen als leefstijl, duurzaamheid, financien en HR. En ook de verpleegkundig specialisten begonnen vorig jaar een lerend netwerk rondom klinisch redeneren, onderzoek en identiteit.
De viering van ons 5-jarig jubileum in Amersfoort was voor mij wel één van de hoogtepunten. Waar we in 2018 een kick-off voor 80 man organiseerden, waren er bij het jubileum 250 professionals en ervaringsdeskundigen aanwezig. Allemaal gepassioneerd over de inhoud. En ook voor hen voelt Volante als één grote organisatie. Dat is een mooi resultaat.’’
Een nieuw tijdperk
Bij ontwikkelingen in de ggz, stuurt Volante haar koers bij en ontstaan er nieuwe samenwerkingen. Ook nu het denken over wat psychisch lijden is, verandert. In 2024 sloot de afdeling Psychiatrie van UMC Utrecht aan als kennispartner van Volante om samen, onder andere, innovatie en transdiagnostisch werken verder te brengen binnen de ggz. Twee belangrijke thema’s die een plek kregen in de herijkte ambitie van Volante.
Daar ziet Cassandra een uitdaging voor haar opvolger. ‘’Ik hoop dat Volante voorloper wordt op deze thema’s. Je kunt met vier partijen meer vaart maken en ik denk dat ze aan mijn opvolger, Shera Muntenaar, een goede hebben. Zij heeft veel ervaring met innovatie en verandermanagement.”
Net als voor Volante, breekt er voor Cassandra een nieuw tijdperk aan. ‘’Ik ben zes jaar meegegroeid met Volante en ik vind het jammer om het contact met bestuurders, projectleden en ervaringsdeskundigen achter mij te laten. Maar ik kijk ook uit naar nieuwe opdrachten op het gebied van (netwerk)samenwerking op te pakken. Loslaten is niet altijd makkelijk, maar het geeft ruimte voor nieuwe dingen.’’