Zoals afgesproken in het Integraal Zorgakkoord (IZA): Vanaf 1 januari vormt ‘leefstijl’ een vast onderdeel van behandelingen. De gelijknamige Volante-projectgroep zet zich in om het effect van leefstijlinterventies in de ggz te vergroten. Leefstijl speelt immers een belangrijke rol bij het ontstaan, verergeren en verminderen van psychische klachten. Hoe geef je die rol effectief een plek in de behandeling?
Professionals van GGZ Noord-Holland-Noord, Dimence Groep en GGzE streven naar verbeterde leefstijlinterventies door met en van elkaar te leren. In november kwamen de groepsleden samen voor een intensieve werksessie. Wiepke Cahn, psychiater en hoogleraar Lichamelijke Gezondheid bij psychiatrische aandoeningen van UMC Utrecht, nam de Volante-professionals mee in de belangrijkste thema’s rondom leefstijl in de ggz.
Beweging, roken, dieet en slaap: factoren die van groot belang kunnen zijn voor de preventie en behandeling van mentale klachten. Is er sprake een minder gezonde leefstijl? Dan is het de taak van de professional om patiënten aan te moedigen deze te verbeteren.
Toch staan verschillende uitdagingen vaak in de weg van geslaagde gezondheidsprogramma’s. Doorlopende ondersteuning en nazorg zijn essentieel voor blijvende gedragsverandering. De rol van de zorgverlener is cruciaal, maar wordt beïnvloed door een eigen gewoonten. Rook je niet, dan zul cliënten eerder stimuleren om te stappen met deze gewoonte. Beweeg je veel? Grote kans dat je cliënten motiveert om hetzelfde te doen. Maar wat voor de één werkt, heeft op de ander niet het gewenste effect. Maatwerk is daarom onmisbaar. En om het succes van de interventies te evalueren, zijn betrouwbare methoden essentieel.
De werksessie leverde waardevolle inspiratie op voor effectieve leefstijldiagnostiek en -programma’s. Technologie, training, samenwerking en meetbaarheid blijken belangrijke voorwaarden voor succes. De Volante-collega’s nemen alle inzichten mee om samen de leefstijlinterventies te creëren die mentale klachten verminderen.