Meelopen met collega-verpleegkundigen van een High & Intensive Care-kliniek in een heel andere regio. Het gebeurt niet vaak. Juist daarom was er veel animo voor de Volante-meewerkdagen bij de HIC’s van GGzE, Dimence Groep en GGZ NHN. Joost en Jenny van Dimence Groep reisden van Zwolle naar een HIC-kliniek van GGZ NHN in Hoorn.

De Volante-projectgroep ‘Acute psychiatrie’ organiseert de meewerkdagen voor verpleegkundigen die voorbij de grenzen van hun instellingen nieuwe inzichten op willen doen. Jenny en Joost meldden zich enthousiast aan. Jenny: “Ik werk vrij kort op onze HIC-afdeling in Zwolle, sinds september. Ik weet dat we een mooie, moderne afdeling hebben met veel faciliteiten en een heel sterk team, maar ik ben ook heel nieuwsgierig naar andere HIC-klinieken. Toen ik over deze mogelijkheid las, liet ik die niet aan mij voorbijgaan.”

Open gesprekken

Verpleegkundige en agoog Nanja verwelkomde haar collega’s voor één dag. Na een rondleiding liepen Joost en Jenny met haar mee. Daarnaast namen ze de tijd om met verschillende collega’s en cliënten te praten. Joost: “Als je verschillende disciplines en cliënten spreekt, voel je echt hoe er gewerkt wordt en wat dat doet. Het contact is hier heel menselijk en laagdrempelig.”

Andersom was Nanja ook benieuwd naar het reilen en zeilen bij Dimence: “Voor mij is het ook heel goed om ervaringen uit te wisselen. Om te horen wat de verschillen zijn en te delen hoe we daarmee omgaan. We hebben het bijvoorbeeld gehad over signaleringsplannen, een belangrijk onderdeel van elke HIC. Hoe vul je die in en hoe geef je daar vorm aan in je werk?”

Ik vind het bijvoorbeeld mooi om te horen hoe gestroomlijnd ze bij Dimence werken, met doelgerichte rapportages. En zij hebben meer algemene regels, die wij graag afstemmen op het individu. Er is geen goed of fout, maar het is wel heel interessant om te horen.”

Overeenkomsten en verschillen

Een groot verschil tussen de instellingen zit ‘m volgens Joost en Jenny in de cultuur. Joost: “Ons bezoek bevestigt voor mij dat die overal anders is. Dat maakt het leuk! Veel dingen die worden gedaan op een afdeling passen namelijk bij de cultuur daar. Je beweegt mee. Er hangt hier een gemoedelijke, dorpse sfeer. En de beschikbaarheid van medewerkers is hier heel groot. De collega’s verspreiden zich over de hele afdeling, overal is er iemand.”

Jenny vult aan: “We zijn ook heel beschikbaar, maar dan meer in één ruimte. Waardoor je meer gaat clusteren. Hier zijn meer plekken waar je je als cliënt kunt terugtrekken. Daar zijn de medewerkers dan ook.”

Nanja: “Die beschikbaarheid vinden we heel belangrijk. Onze HIC is een warme omgeving waar je jezelf kunt zijn, maar waar je ook gestimuleerd wordt om te herstellen. Dat komt naar voren in de indeling van de kliniek en inderdaad ook in de cultuur. We zorgen voor elkaar. Cliënten soms zelfs ook voor ons! Toen ik laatst hard aan het werk was, vroeg een cliënt: “Nanja, wil je een kopje thee? Volgens mij heb je weinig gedronken vandaag.” En zoals wij zorg dragen voor de cliënt, wordt er voor ons ook goed gezorgd door onze leidinggevende. De signalen die we geven worden goed opgepakt. Dat is hier heel fijn.”

Joost: “In de kern willen we allemaal hetzelfde en doen we ook allemaal hetzelfde. Maar je merkt dat je door verschillen in het gebouw of de cultuur het werk soms toch anders invult. Dat was interessant om te zien en te horen.”

Pin It on Pinterest