Veelgestelde vragen over Volante

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem contact met ons op via het contactformulier.

Wat is Volante?

Volante is een samenwerkinsgverband van drie geestelijke gezondheidszorg instellingen (ggz): de Dimence Groep, GGZ Noord-Holland-Noord en GGzE. De kracht van Volante is de openheid tussen deze partners. De professionals kijken bij elkaar in de keuken. Ze meten en vergelijken de resultaten van behandelingen. En vragen zich af hoe het komt dat uitkomsten tussen instellingen verschillen: wat maakt dat een instelling het beter doet, of juist niet? met als doel het zorgaanbod beter te laten aansluiten op de zorgvraag en op zoek te gaan naar nieuwe methoden en technieken om resultaten te verbeteren. Dit komt zowel de cliënt als de zorg, regionaal en landelijk, ten goede.

Aan welke projecten werkt Volante?

De werkgroepen zijn Angst & Depressie, Acute psychiatrie, Autisme Spectrum Stoornissen (ASS), Leefstijl en Duurzaamheid. Vervolgens zal het aantal projecten waarbij we gaan werken met betekenisvolle uitkomsten in de loop van de tijd uitgebreid worden.

Wordt er ook samengewerkt?

Ja, in Volante zijn er ook bedrijfsmatige thema’s waarbij professionals samenwerken en leren van elkaar. Zo versterken we elkaar op de thema’s Forensische zorg, Veiligheid, Duurzaamheid, Administratieve lasten, Horizontaal Toezicht en Communicatie

Zijn er al resultaten bekend?
Wat wordt er met de uitkomsten gedaan?

Volante gebruikt de uitkomsten als leidraad om van elkaar te leren en vervolgens met elkaar de zorg voor mensen met psychische klachten te verbeteren.

Wat zijn betekenisvolle uitkomsten?

Bij betekenisvolle uitkomsten denken we vanuit waarde voor de patiënt en focussen we op de resultaten die voor hem/haar het meest van belang zijn. Betekenisvol houdt hierbij in dat de uitkomsten waarde toevoegen aan het leven van de patiënt. Het gaat hier over persoonlijk en maatschappelijk herstel van de patiënt, niet alleen over uitkomsten op functioneel of symptomatisch vlak. Wat de waarde is voor de patiënt, wordt samen met patiënten en patiëntverenigingen bepaald en is uiteindelijk het resultaat van teamwerk.

Wat is VBmHC?

Het centrale thema van de inhoudelijke samenwerking is ‘Value Based Mental Health Care’ (waardegedreven geestelijke gezondheidszorg). Het gaat daarbij om het voortdurend werken aan betekenisvolle uitkomsten voor cliënten tegen zo laag mogelijke kosten van zorg. Daarmee sluit Volante aan bij de brede beweging van ‘Value Based Health Care’ in de gezondheidszorg. De kern is hoe men de waarde voor de cliënt kan meten, verbeteren en leveren en wat dat betekent voor de organisatie van de zorg. Verbeteren kun je namelijk niet alleen. Je hebt andere vergelijkbare instellingen, teams en uitkomsten nodig om te weten of je het als behandelaar goed of minder goed doet. Volante is daarvoor een uniek platform.

Welke organisaties zitten achter Volante?

Volante is een samenwerkingsverband tussen GGzE, Dimence Groep en GGZ Noord-Holland-Noord

Hoe kom ik in contact met Volante?

Neem contact met ons op via het email: info@volante.nl
Mediavragen kunnen via Marike Bongers, m.bongers@ggz-nhn.nl, of tel: 0651655959

Heeft Volante een winstoogmerk?

Nee, Volante is een samenwerkingsverband van vier ggz instellingen die sowieso geen winstoogmerk hebben.

Wat doet Volante voor ggz patiënten?

Uiteindelijk zorgt de samenwerking in Volante verband dat de kwaliteit van de zorg bij de aangesloten instellingen stijgt. Dit vraagt om een nieuwe verbinding tussen patiënt en professional, meer dan ooit gericht op het vergroten van de waarde van de zorg vanuit het perspectief van de patiënt. Patiënten en patiëntenorganisaties zijn dan ook vanaf het begin betrokken bij dit proces maar ook de inbreng van de professional is onontbeerlijk. Daar waar de patiënt deskundig is over zichzelf, is de professional de professional dé deskundige op het gebied van de ziekte of hulpvraag.

Kan de ggz instelling waar ik werk zich ook aansluiten bij Volante?

Volante is een samenwerkingsverband tussen GGzE, Dimence Groep en GGZ Noord-Holland-Noord. Momenteel worden er gesprekken gevoerd met andere GGZ instellingen om zich bij Volante aan te sluiten. Uiteraard is het ook mogelijk met ons te overleggen of een werkbezoek te organiseren. Interesse? Neem contact met ons op via het contactformulier.

Heb je een andere vraag?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Pin It on Pinterest